keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Uskomuksia pajusta

Tähän aikaan vuodesta koteihin alkaa ilmestymään pajunoksia, kristityille ne merkitsevät palmunlehtiä mutta meille pakanoille hieman eri asioita ja pajuihin myös ennen vanhaan liittynyt paljon erilaisia uskomuksia.Puolassa pajua pidetään todella arvokkaana puuna
Joukko kissanpentuja leikki joen varella jahdaten perhosia ja pian kissaemo huomasi kauhukseen, että sen pennut oli tippuneet jauhtausleikkien seuraksena jokeen emo alkoi itkemään. Joen varrella kasvavat pajut huomasivat miten surullinen kissaemo oli, joten ne päättivät auttaa ja taivuttivat oksansa kohti jokea, ja kissanpennut pääsivät niitä pitkin kiipeämään takaisin maalle. Joka vuosi paju kasvattaa pajunkissat niihin kohtiin, joista kissanpennut pitivät kiinni.

Paju on oikeastaan aika ihmeellinen puu, sillä sen kuorta on käytetty kipuihin, koska se sisältää salisylaattia, joka toimii samalla tavalla kuin aspiirini. Sitä on myös käytetty närästykseen, reuman ja hilseen hoitoon. 

Kodeissa paju suojaa kaikelta pahalta ja jos pajunoksaa kantaa taskussaan, se antaa kantajalleen rohkeutta,  lisää näppäryyttä ja poistaa kuolemanpelon. Tapa "koputtaa puuta" ( jota myös itse teen ja varmaan kaikki ketä tunnen) on lähtöisin pajusta, sillä uskottiin, että jos pajuun koputtaa, niin se kääntää pahan pois. Paju joka kasvaa lähellä kotia, suojaa sitä kaikelta luonnon katastrofeilta .Haudoille pajunoksien vieminen on suotavaa, koska se suojaa kuolleita tuonpuoleisessa. 

Pajulle voi myös kertoa salaisuuksia, sillä uskottiin että kerrottu salaisuus jää loukkuun pajunoksaan, eikä se enään sen jälkeen painanut kertojan mieltä. Tosin metsästäjät kertoivat tarinoita pajuista, jotka kuiskuttelivat heille yöllä. 

Pajua on vuosisatoja käytetty rakkausloitsuissa ja siitä on myös ennustettu rakkautta. Juhannuksena kanPanattaa heittää toinen kenkä pajua päin ja jos kenkä tarttuu oksiin kiiinni, niin tulet menemään naimisiin seuraavana vuonna :) Pakit saanut kosija voi laittaa pienen palan oksaa roikkumaan kaulakorusta ja tämän pitäisi saada menetetty rakkaus takaisin ja tai ainakin kääntämään huono rakkaus onni hyväksi. 

Paju on feminiininen puu, jonka elementti on vesi ja se yhdistetään kuuhun. Se on myös Belili ja Hekate jumalattarien puu. 

Tälläisiä uskomuksia pajusta siis on. Itse tuon niitä tähän aikaan sisälle suojelemaan ja muutenkin koristamaan kotia. Musta paju on todella kaunis puu ja pajunkissat on kauniita kaikessa yksinkertaisuudessaan :) 
Ja voihan pajusta ottaa oppia, se pitää salaisuudet, on lempeä ja samalla hyvin sitkeä sissi :) 

Kivaa keskiviikkoa ja hauskaa aprillipäivää kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti