perjantai 13. syyskuuta 2019

Perjantai 13

Tänään varmasti monen työpaikan kahvipöydissä on jaettu kertomuksia epäonnekkaista sattumista, jotka on tapahtunut perjantain 13 päivänä. Kammolla tähän päivään on myös ihan oikea nimi ja sitä sanotaan paraskevidekatriafobiaksi. Ennenkuin alan kertomaan tarkemmin, miksi perjantai 13sta onkin oikeastaan onnen päivä, listaan alle muutamia faktoja tästä päivästä.


Tarot pakassa 13sta kortti on Kuolema- kortti.
Keskiajalla perjantaisin järjestettiin julkisia hirttojaisia tai mestauksia.
Kristinuskossa jeesus ristiinnaulititin perjantaina, uskottiin myös että numero 13sta tuo pahaa onnea, koska viimeisellä ehtoollisella oli 13 ihmistä.
Norjalaisessa mytologiassa on tarina, jossa 12 jumalaa olivat syömässä Valhallassa, kunnes kolmastoista , kutsumaton vieras, Loki saapui paikalle ja onnistui huijaamaan Hodr
jumalan tappamaan veljensä Balderin (joka on puhtauden, kauneuden ja viattomuuden jumala.) Tämän jälkeen koko maailma muuttui synkäksi.


Perjantaita on siis yleisesti ottaen pidetty kuoleman ja kärsimyksen päivänä ja numeroa 13sta pahana enteenä ja näiden kahden yhdistelmä, tekee tästä päivästä epäonnenpäivän. Mutta loppujen lopuksi kukaan ei tiedä, mistä  aivan alunperin koko uskomus on lähtenyt liikkeelle.

Perjantai ( Friday/Fredag) juontaan juurensa Freijasta, joka on skandivaanisessa mytologiassa kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar. Hänellä on kaksi kissaa jotka olivat lahja Thorilta. Kissojen nimet ovat Bygul & Trjegul.Pakanauskonnoissa kuitenkin perjantai 13 ei ole epäonnen vaan hyvän onnen päivä. Numero 13 nähdään muutoksen symbolina, joka muuttaa täydellistä , parillista lukua 12. Ihmisillä on monesti tapana vieroksua kaikkea uutta ja rutiinista tai omista käsityksistä poikkeavaa, mutta maailma menee eteenpäin ja yllättää meitä eri tavoilla, halusimme sitä tai emme. Siksi tämä numero on hyvä muistuttaja, että elämässä ei  saa jäädä jumittumaan paikoilleen, vaan on mentävä eteenpäin. Ehkä tänään on hyvä miettiä, missä asiassa olet jäänyt jumiin ja olisiko ja aika päästä siitä irti, vaikka ajatus miten pelottavalta tuntuisikin.

Ota siis tänä päivänä itsellesi hieman aikaa ja pohdi mistä haluat päästää irti. :)

Oikein onnekasta perjantain 13ta!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulushoppailua! ❆

Me käytiin Jessen kanssa vähän shoppailemassa joulujuttuja lauantaina  :) Suomessa kun ei vietetä kiitospäivää ja on yleensä marraskuussa jo...

Suositut tekstit